Je hoeft niet altijd een zaak uit te vechten voor de rechter; het is mogelijk om zonder tussenkomst van de rechter een aangeboden straf door de aanklager te accepteren. Het is in zulke gevallen wel belangrijk dat je weet wat je rechten en plichten als verdachte zijn en dat is niet gemakkelijk. Laat je daarom altijd adviseren door een advocaat, welke je precies kan vertellen wat de aanklacht is, waar jij staat in de zaak en of je een mogelijke aanklacht zonder tussenkomst van de rechter moet accepteren. Het is in veel situaties voordelig om de gang naar de rechter af te wenden en zelf tot een geschikte oplossing te komen met de aanklager.

Uitnodiging bij de Officier van Justitie
Een aanklager zal je in veel gevallen aanbieden om zonder rechtsgang toch een straf aan te bieden waarmee je akkoord kunt gaan. Wanneer je een uitnodiging ontvangen politieverhoor. Het advies is dan echter duidelijk: Laat je bijstaan door een advocaat. Veel aanklagers zullen een hogere strafeis hanteren dan de rechter uiteindelijk zal doen, vooral omdat ze bijvoorbeeld geen rekening houden met verzachtende omstandigheden of de situatie van de verdachte. Een advocaat kan je precies vertellen waarom je een strafeis bij de Officier van Justitie juist wel ├│f niet hoeft te accepteren. Je zal niet de eerste zijn die een strafeis zonder toedoen van de rechter accepteert, waar laten blijkt dat de verdachte misschien zelfs vrijgesproken had kunnen worden.

Inzicht in het dossier
Advocaten hebben meer inzicht in een dossier dan je zelf hebt als verdachte. In dit dossier staat de verdachtmaking uitgebreid beschreven en advocaten zien altijd kansen voor jou als verdachte, ongeacht de ernst van de situatie. In hoeverre is de strafeis redelijk en is het misschien toch beter om de zaak door een rechter te laten beslissen? Naast de algemene hulp kan je in sommige gevallen zelfs ontkomen aan een strafbeschikking en dat is met het oog op de rest van je leven erg van belang. Laat je daarom altijd adviseren door een gespecialiseerde advocaat, alvorens je akkoord gaat met een strafeis door de aanklager.

Uitnodiging ontvangen politieverhoor