Je leert het niet voor jezelf

Veel cursussen volg je voor jezelf. Je leert bepaalde vaardigheden met als doel carrière maken, of voor een hobby. Er zijn ook cursussen die je leert in de hoop dat je ze nooit nodig zal hebben. EHBO is zo’n cursus. Wanneer je ooit goed in je verbanddoos hebt gekeken heb jij je vast verbaasd over de hoeveelheid pleisters en verbanden die erin zitten. Jij hebt geen benul hoe je een zwaluwstaartje of een rekverband moet aanleggen. Je hoopt maar dat iemand anders dat kan doen wanneer het nodig is. Feit is dat het goed is om een cursus EHBO te volgen. Al was het alleen al om te weten hoe je snel hulp kan verlenen bij een ongeval.

Investeer een paar dagen in zekerheid

Een EHBO cursus volg je in je vrije tijd. Je kan een dergelijke cursus volgen verspreid over 3 dagen. Je leert alle basisvaardigheden die nodig zijn om hulp te verlenen bij een ongeval. Een bloeding stelpen, een rekverband aanleggen, maar ook eerste hulp in levensbedreigende situaties verlenen; het zijn zaken die je leert tijdens een EHBO cursus. Ook voor je bedrijf kan je een EHBO cursus volgen.

Wat is het verschil tussen BHV en EHBO

BHV en EHBO zijn beiden cursussen die in het bedrijfsleven nodig zijn. BHV is sowieso verplicht in een bedrijf. Het is een cursus waar je EHBO leert maar ook bijvoorbeeld een brand blussen en reanimeren. Blijkt uit de Risico Evaluatie en evaluatie (de zogeheten RI&E) dat er meer EHBO’ers nodig zijn in jouw bedrijf, dan zullen meerdere werknemers een cursus moeten volgen. Bij EHBO leer je enkel de levensreddende handelingen in afwachting van de hulpdiensten. Het is dus slechts een gedeeltelijke BHVopleiding. EHBO is echter niet minder belangrijk dan  BHV. Ook dit diploma moet eens per jaar worden verlengd.

Iedereen kan EHBO verlenen